Duurzaamheidsnota van het ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie, november 2008

Onder de titel Duurzaamheidsnota 2009 geeft het ministerie van Defensie haar plannen aan voor de periode 2009-2012. Hieronder het gedeelte over "geluid"  uit deze nota.

Rijksbeleid

Het NMP4 stelt als doel “dat in 2010 in stedelijke gebieden een forse verbetering van de akoestische kwaliteit zal zijn gerealiseerd, dat bij woningen geen overschrijding van de grenswaarde 70 dB(A) meer plaats vindt, alsmede dat in de Ecologische Hoofdstructuur de akoestische situatie niet is verslechterd ten opzichte van 2000.” Het beleidskader voor geluid wordt bepaald door de Luchtvaartwet, de Wet milieubeheer en de Wet geluidhinder.

Stand van zaken bij Defensie

Defensie streeft naar het beheersen en beperken van geluidhinder. Defensie hanteert voor geluid als beleidsuitgangspunt dat zij niet meer indirect geluidruimtebeslag heeft dan voor haar taakuitoefening noodzakelijk is. Daarnaast zal de totale oppervlakte van het indirecte Defensie geluidruimtebeslag in Nederland vanaf het moment dat deze oppervlakte in 2008 is vastgesteld bij ongewijzigd nationaal geluidbeleid niet stijgen. Door zo veel mogelijk gebruik te maken van simulatoren wordt de productie van geluid beperkt. Voorts wordt een deel van het vliegprogramma uitgevoerd in het buitenland.

Hiertoe is bijvoorbeeld -voorlopig tot 2011- de opleidingseenheid voor F-16 jachtvliegtuigen van de vliegbasis Volkel gestationeerd in de Verenigde Staten. Voor alle elf militaire luchtvaartterreinen zijn de geluidszones ingevolge de Luchtvaartwet vastgelegd in het Tweede Structuurschema Militaire Terreinen; voor acht is de geluidzone vastgesteld op basis van de Luchtvaartwet; voor de laatste drie loopt de aanwijzingsprocedure ingevolge de Luchtvaartwet in combinatie met een milieueffectrapportageprocedure.

Voor de grondgebonden activiteiten van de vliegbases zijn geluidszones op basis van de Wet geluidhinder en de Wet milieubeheer vastgesteld. Er zijn saneringsonderzoeken uitgevoerd en waar nodig saneringsprogramma’s vastgesteld. Voor schietgeluid is een methodiek voor de berekening van de hinderrelevante geluidbelasting ontwikkeld.

Defensiebeleid

In deze beleidsperiode stelt Defensie zich de volgende doelen: voor de laatste drie militaire luchtvaartterreinen (Volkel, Woensdrecht en De Peel) zal de geluidszone worden vastgesteld. De verruiming van de mogelijkheid voor nieuwbouw van woningen binnen de geluidszones van militaire luchtvaartterreinen zal zijn vastgesteld. De rekenmethodiek voor schietgeluid is in overleg met het ministerie van VROM juridisch ingebed en geluidszones voor schietgeluid voor het Infanterie Schietkamp en het Artillerie Schietkamp zijn vastgesteld.

Geluid in zee

In de komende jaren moet op basis van EU-regelgeving een natuurbeschermingsregime op zee worden opgezet. Er moeten Natura-2000 gebieden op de Noordzee worden aangewezen (Habitatrichtlijn) en volgens de EU-regels (Kaderrichtlijn Mariene Strategie) dient in 2020 een goede ecologische en milieukwaliteit op zee te zijn gewaarborgd. Er is bij natuurbeschermingsorganisaties veel bezorgdheid over onderwatergeluid en de invloed daarvan op zeezoogdieren onder meer als gevolg van sonargebruik door Defensie en anderen, zoals de visserijbranche.

Voor Defensie is het van belang dat de oefenmogelijkheden van de Koninklijke marine en de Koninklijke luchtmacht op en boven zee intact blijven en dat nieuwe sonarsystemen op een milieuverantwoorde wijze kunnen worden ingevoerd. Defensie concentreert zich op het gebruik van actieve sonar. Defensie heeft conform NAVO-regels een managementinstrument (SAKAMATA) ingevoerd om verantwoord sonargebruik te waarborgen en de mogelijke gevolgen voor zeezoogdieren te beperken. Hoewel de kennis bij Defensie over dit onderwerp groeit, is nader biologisch onderzoek noodzakelijk.

Defensie doet sinds 2003 onderzoek naar de effecten van onderwatergeluid op zeezoogdieren, stelt deze kennis ter beschikking aan derden en zal hiermee doorgaan, ook in internationaal verband. Bij introductie van nieuwe actieve sonarsystemen zal een milieueffectenrapport worden opgesteld.

Doelstellingen

  • Defensie zal niet meer indirect geluidruimtebeslag hebben dan voor haar taakuitoefening noodzakelijk is.
  • Defensie zal zich inzetten om uiterlijk 2012 voor het Infanterie Schietkamp en het Artillerie Schietkamp geluidszones voor schietgeluid door VROM te laten vaststellen.

Maatregelen

  • Defensie bekijkt uiterlijk 2012 per object waarvoor op grond van de Wet geluidhinder een 50 dB(A)-geluidszone is vastgesteld of de geluidszone kan worden aangepast. Dit vindt plaats gekoppeld aan de actualisatie van de vergunning Wet milieubeheer.
  • Defensie zal uiterlijk 2012 voor de laatste drie militaire luchtvaartterreinen (Volkel, De Peel en Woensdrecht) de geluidszone op basis van de Luchtvaartwet vaststellen in overleg met het ministerie van VROM.
  • Defensie zal uiterlijk 2012 de verruiming van de mogelijkheid voor nieuwbouw van woningen binnen de geluidszones van militaire luchtvaartterreinen vaststellen in overleg met het ministerie van VROM.
  • Defensie zal ondersteuning verlenen aan VROM gericht op een voorspoedige juridische inbedding van de rekenmethodiek voor schietgeluid.
  • Defensie zal, zodra VROM heeft zorg gedragen voor de juridische inbedding van de rekenmethodiek, een verzoek indienen bij VROM voor het vaststellen van geluidszones voor schietgeluid voor het Infanterie Schietkamp en het Artillerie Schietkamp.

Voor de eerste 4 maatregelen is tot 2012 1,2 miljoen Euro gereserveerd. Voor het onderwatergedeelte zelfs 1,3 miljoen.

Maatregelen onder water

  • Het onderwatergeluidbeheerssysteem SAKAMATA, in gebruik bij de Nederlandse Koninklijke marine, zal worden doorontwikkeld aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten.
  • Defensie maakt bij invoeren van nieuwe sonarsystemen een wetenschappelijk onderbouwde milieueffectanalyse. Defensie continueert haar onderzoeksinspanning in de beleidsperiode en werkt daarbij internationaal samen.

Bron: Via website Tweede Kamer, Parlando

home...