Anti-geluid voor Schiphol: stilte met een druk op de knop

Nieuwsbericht Wereldomroep, 17 april 2008

Bron: UvAEen select aantal Nederlandse families krijgt komende herfst een echt stukje ‘Harry Potter'-wetenschap op het nachtkastje: een doosje met 'anti-geluid'. Het is een apparaatje, ontwikkeld door het onderzoeksinstituut TNO in Delft, dat met een druk op de knop stilte produceert. Het kan het leven en wonen in de buurt van luchthavens opeens draaglijk maken.

Lawaai is een milieuprobleem, en soms is er nauwelijks iets tegen te doen. Vliegtuigen bijvoorbeeld, produceren geluid met een extreem lage frequentie dat door alles heendringt. Dikke muren of speciale geluidsisolatie hebben nauwelijks effect.

Vliegtuiggeluid is een wereldwijd probleem: Tokio, New Delhi, Mexico City, New York, Amsterdam, overal kruipen woonwijken dichter en dichter naar luchthavens toe. Simpelweg door ruimtegebrek.

Opheffen

Ingenieur Frank van den Berg leidt bij TNO het onderzoek naar anti-geluid. Om anti-geluid te maken, moet je eerst het oorspronkelijke geluid goed analyseren. "In een grafiek zie je dit geluid als een golf, een geluidsgolf dus. Vervolgens moet je in de computer een nieuw geluid berekenen met precies tegengestelde golven: een piek op de plek waar eerst een dal zat en andersom", legt Van den Berg uit. "Dit nieuwe geluid is het anti-geluid. Als je dit via een luidspreker laat horen in dezelfde ruimte en op hetzelfde moment, wordt het stil. De pieken en dalen in de twee grafieken heffen elkaar op en dus is er geen geluid meer."

Het golfpatroon van het dreunende, zware vliegtuiggeluid is redelijk voorspelbaar, en de golven zijn ook nog eens heel breed. Dat maakt het lawaai extra geschikt om anti-geluid toe te passen. Een snelle computer kan het anti-geluid al berekenen en produceren voordat de golf voorbij is. Een geluidsreductie van maar liefst 18 decibel is mogelijk. Ruim voldoende om niet te worden gestoord in je slaap.

Naar bed

In de slaapkamer in de buurt van een luchthaven zou het ongeveer zo werken: microfoons registreren dicht bij de gevel van het huis van de slaper het vliegtuiggeluid. De microfoons zijn gekoppeld aan een computer die het geluid analyseert. Het resultaat gaat naar luidsprekers in de slaapkamer die het anti-geluid laten horen. Op het nachtkastje staat niets meer dan een klein plastic doosje met een aan- en uitknop. Omdat anti-geluid vooral werkt bij extreem lage frequenties, blijven normale geluiden zoals een aflopende wekker of een huilend kind gewoon hoorbaar.

Praktijkproef

Ingenieur Gert Jan Meijer is account manager voor TNO bij Schiphol. Hij houdt zich bezig de praktische toepassing van het anti-geluid rond de grootste Nederlandse luchthaven. "We verwachten de eerste versie in de herfst te installeren bij een vijftal huizen in de buurt van Schiphol. Wij hebben er uiteraard alle vertrouwen in dat het werkt, maar er is nog wel het een en ander uit te zoeken. We moeten vooral leren hoe mensen deze kastjes kunnen en willen gebruiken.

Ambitieus

Maar TNO wil meer. Met dezelfde techniek willen de wetenschappers ook zogenoemde stilte-eilanden creëren in de achtertuinen van de huizen rond Schiphol.

En zelfs bestaat het idee van een ‘virtuele geluidswal' rond de hele luchthaven; een lange rij microfoons, via de computer direct gekoppeld aan een even lange rij luidsprekers, die het gebulder van de vliegtuigen onmiddellijk opheffen. Maar dat is nog toekomstmuziek, de praktijkproef van komende herfst zal uitwijzen hoe reëel het allemaal is.

 

Bron: Website Wereldomroep

home...