B&W Winterswijk maken bezwaar tegen verlenging baanlengte vliegveld Wenningfeld

Gemeente Winterswijk, 10 mei 2007

Het college van burgemeester en wethouders tekent bezwaar aan bij de bezirksregierung Münster (Dld) tegen de aan Vliegveld Wenningfeld (Dld) verleende vergunning. Het college houdt daarmee vast aan het coalitieprogramma. Ook laat het college in haar reactie weten mee te willen werken aan een overleg over het vliegveld. Daarnaast vraagt de gemeente de Inspectie van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat om op de kaart rekening te houden met de belangen van camping De Knuver.

De Bezirksregierung Münster heeft een vergunning verleend aan VLP Stadtlohn-Vreden, ook bekend als vliegveld Wenningfeld. De vergunning staat een totale baanlengte van 1800 meter toe. De verlenging is gebaseerd op nieuwe Europese veiligheidsvoorschriften. Verder wordt de zweefvliegbaan verlegd. Deze blijft in omvang gelijk. Het reeds vergunde aantal en type vliegtuigen dat mag starten vanaf en landen op het vliegveld blijft ongewijzigd. Uit de verleende vergunning blijkt dat er geen toename is van geluids- en milieubelasting. Er wordt binnen de reeds vergunde geluidsruimte van het vliegveld gebleven. De totale baanlengte wordt 1800 meter. De gemeente heeft de vergunning in samenspraak met de provincie doorgenomen. Er is vooral gekeken wat de bezirksregierung heeft gedaan met de reacties van zowel de provincie en de gemeente. Op 3 mei jongstleden is er overleg geweest met de belangengroeperingen Stichting Ratums belang, Stichting Huppel/Henxels belang en IPW. Ook met hen is de vergunning besproken.

Bezwaar aantekenen

Het college heeft besloten bezwaar aan te tekenen tegen de baanlengte omdat in het coalitieprogramma staat opgenomen: “De gemeente Winterswijk blijft onverminderd uitdragen dat de landingsbaan van Wenningfeld niet langer mag worden dan 1500 meter en dat er geen toename mag zijn van geluids- en milieubelasting. Dit wordt samen met betrokken bewoners kritisch gevolgd.” In een reactie naar Münster zal niet alleen bezwaar worden gemaakt maar wordt ook positief gereageerd op de medewerking aan een vliegveldoverleg. De bezirksregierung heeft namelijk toegezegd dat er een overleg zal worden opgestart tussen de vliegvelddirectie, Duitse en Nederlandse overheden. De eerste contacten hiervoor zijn al gelegd. Uiteindelijk zal het overleg uitgebreid moeten worden met meerdere partijen waaronder afgevaardigden van burgers en milieuorganisaties. Dit is een zeer positieve ontwikkeling. Het college vraagt daarnaast de Inspectie van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat om op de kaart aan te geven, om het overvliegen van de camping De Knuver in het verlengde van de baan te vermijden bij het aan- en afvliegen op en van Wenningfeld.

Bron: Gemeente Winterswijk

 

home...