Geluidmetingen na het afzagen van bomen in deel Schinveldse bos

VROM, 13 januari 2006

Staatssecretaris Pieter van Geel (VROM) heeft geluidsmetingen toegezegd in het gebied bij de Schinveldse bossen in de gemeente Onderbanken. Van Geel komt daarmee tegemoet aan het verzoek van de regio om nieuwe geluidsmetingen te verrichten. De hoge geluidsniveaus van de Awacs-vliegtuigen zorgen bij de bewoners in de regio voor gevoelens van onrust en bezorgdheid.

Het ministerie van VROM heeft in 2004 ook geluidsmetingen laten verrichten. De nieuwe metingen in 2006 kunnen inzicht geven in het effect van het afzagen van de bomen op de geluidsniveaus in het gebied. Afhankelijk van de uitkomsten is het een instrument om de druk op te voeren om te komen tot stillere motoren, aldus de staatssecretaris. Het ministerie van VROM heeft volgende week overleg met de gemeente Onderbanken over de uitvoering van de metingen.
Naast de geluidsmeting volgt ook onderzoek naar de signalen van bezorgdheid, een zogeheten belevingsonderzoek. Op deze manier kan informatie verkregen worden over hinder, signalen van bezorgdheid en de invloed van hinder hierop. Dit soort onderzoek is mogelijk en levert wetenschappelijk verantwoorde resultaten. Van Geel wil nog enige tijd wachten met dit onderzoek. Door de uitvoering van de werkzaamheden in het Schinveldse bos is een gespannen situatie ontstaan. Door het op korte termijn uitvoeren van het belevingsonderzoek zouden de uitkomsten vertekend kunnen zijn. Het RIVM heeft eerder geconcludeerd dat een fysiek gezondheidsonderzoek geen statistisch verantwoorde gegevens zal opleveren.
 

Google

Bron: www.vrom.nl

home...