Agressiedetectie via geluid

Politie Groningen, 15 november 2006

Groningen heeft wereldprimeur met agressiedetectie. Het agressiedetectie systeem is vanaf 15 november 2006 officieel in gebruik genomen in de binnenstad van Groningen. De officiële ingebruikname van het systeem is een unieke gebeurtenis, omdat de stad Groningen als eerste ter wereld met deze innovatie gaat werken. Het systeem is in staat om agressie en angst te detecteren. Zodra een microfoon het geluid van agressie en/of angst ontvangt, geeft het systeem een waarschuwing aan de politiemeldkamer. De dichtstbijzijnde camera wordt geactiveerd, waarna de centralist op de meldkamer een politie-eenheid naar het incident stuurt.

Afgelopen maandagavond heeft de zogenoemde acceptatietest plaatsgevonden. Met behulp van acteurs is het systeem getest. De resultaten waren ronduit positief, omdat het systeem optimaal heeft gefunctioneerd. De acteurs speelden vier scènes in de omgeving van alle elf opnamepunten in de binnenstad. Het agressiedetectie systeem gaf alleen een alarmsignaal af op het moment dat de acteurs een scène speelden met agressie en/of angst.

Enthousiast

Regiopolitie Groningen is buitengewoon enthousiast over de toepassing van agressiedetectie. Agressie kan door deze ‘luisterende’ camera’s eerder worden waargenomen. De politie kan hierdoor eerder beoordelen of iemand in gevaar is en of er eventueel actie moet worden ondernomen. De politie heeft een effectief en preventief middel ter beschikking gekregen. Bovendien wordt de pakkans van geweldplegers vergroot.

Tijdens de pilot van vorig jaar heeft de politie nuttige en terechte detecties, in totaal 67, gekregen in een periode van vijf weken. Het betrof hier vooral meldingen waar een direct optreden niet nodig was. Toch gaat het wel om feiten, waar de politie van wil weten. Dit omdat in een vroeg stadium geweld kan worden voorkomen. De politie kan bijvoorbeeld een luidruchtige en mogelijk agressieve groep personen eerder aanspreken en op deze manier een geweldsincident voorkomen. Het Groningse politiekorps verwacht met de invoering van deze innovatie, dat geweld eerder wordt gesignaleerd en zelfs in sommige gevallen voorkomen kan worden. Het systeem levert een bijdrage aan meer veiligheid op straat, maar ook aan de veiligheid van politiemedewerkers in de binnenstad van Groningen.

Privacy

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft zich laten informeren over deze technologie. Het CBP is van mening dat aan deze werkwijze, gelet op de Wet bescherming persoonsgegevens/Wet politieregisters, geen bezwaren kleven. Door gebruik te maken van cameratoezicht met geluidsdetectie is het niet langer noodzakelijk continu beelden van de openbare ruimte vast te leggen. De mate van inbreuk op de privacy neemt hierdoor af. Cameratoezicht wordt zodoende privacyvriendelijker en efficiënter bij de handhaving van de openbare orde.

Bron: Politie.nl

home...