Tytsjerk klaagt over nachttreinen

Waldnet, 16 maart 2006

Een aantal inwoners van Tytsjerk en dorpsbelangen hebben bij de gemeente Tytsjerksteradiel klachten ingediend over de geluidsoverlast. Het blijkt dat sinds enige tijd met name 's nachts treinen geluidsoverlast veroorzaken. Na overleg tussen de gemeente en Prorail blijkt dat het klopt dat er 's nachts goederentreinen rijden op het traject tussen Leeuwarden en Groningen. Het is verder mogelijk dat in de treinen gevaarlijke stoffen worden vervoerd.

Prorail geeft aan dat zij de benodigde procedures niet doorlopen heeft en eerst de uitkomsten afwacht van de handhavingstrajecten die tegen haar lopen op de lijnen Zutphen – Hengelo en de Zeeuwse lijn. Daarop heeft de gemeente Tytsjerksteradiel zich nu tot staatssecretaris Van Geel van VROM gewend met een verzoek tot handhaving. De gemeente wil dat de staatssecretaris maatregelen neemt tegen Prorail.

Voor het laten rijden van goederentreinen op dit traject is een akoestisch onderzoek en het volgen van de procedure ingevolge het Besluit Geluidhinder Spoorwegen vereist. Daarnaast kunnen er met de treinen gevaarlijke stoffen vervoerd worden.
 

Bron: www.waldnet.nl
 

home...