Ster vermindert geluid televisiereclame

Ster, 21 mei 2003

De Ster (namens de publieke omroepen), IP (namens RTL4, RTL5 en Yorin) en het advertentiebedrijf van SBS (namens SBS6, Net5 en V8) hebben een manier gevonden om het harde geluid van televisiereclame te verminderen. Sinds een paar weken worden de geluidspieken op één van de publieke netten “afgetopt”. Hiervoor is apparatuur geplaatst waardoor het geluid in de huiskamer gelijkmatiger klinkt en minder hard overkomt.

Deze apparatuur wordt momenteel uitgebreid getest. Het is de verwachting dat ook de andere publieke netten de apparatuur in gebruik zullen nemen. De commerciële zenders hebben eveneens vergelijkbare apparatuur in gebruik genomen. In oktober 2002 bleek uit onderzoek van de KRO dat veel kijkers zich storen aan het harde geluid van televisiereclame.

dynamiek

Het geluid van reclame is technisch gesproken niet harder dan het geluid in programma’s. Door geluidscompressie, het nivelleren van de dynamiek in het geluid, kan het geluid wel harder overkomen. Middels deze compressietechnieken trachten reclamemakers te voorkomen dat de televisiecommercial niet genoeg opvalt. Ster, IP en SBS hebben als reactie op de uitkomsten van het onderzoek van de KRO een werkgroep gevormd die het probleem te lijf moest gaan. De oplossing is gevonden in het in gebruik nemen van genoemde apparatuur. Tevens is de VECAI, de brancheorganisatie van kabelbedrijven, aangeschreven om overleg te plegen over de verschillen in geluidsniveau tussen de verschillende televisiezenders. Dit overleg moet nog plaatsvinden.

Bron: website STER http://info.omroep.nl/ster

 

home...