Onderzoek stillere goederentreinen Hoogezand-Sappemeer afgerond

Provincie Groningen, 3 juli 2001

Het onderzoek door NedTrain Consulting (NTC) naar de mogelijkheden om in Hoogezand-Sappemeer het geluid van goederentreinen van en naar het Rail Service Centrum Groningen in Veendam terug te dringen is afgerond. Minister van Verkeer en Waterstaat T. Netelenbos beslist naar verwachting nog dit jaar over de invoering van een proef.

De stuurgroep bestaande uit de gemeente Hoogezand-Sappemeer, de Provincie Groningen, de overslagterminal Rail Service Centrum Groningen (RSCG) en Rijkswaterstaat directie Noord-Nederland, stelt aan de hand van het rapport de volgende maatregelen voor:

De eerste 2 voorgestelde maatregelen leiden tot een geluidsreductie van 10 tot 13 dB (A). Ter indicatie: door deze reductie halveert het geluidsniveau in de beleving van omwonenden. Met de proef is een investering van ruim 13 miljoen gulden gemoeid.

Er was lange tijd onzekerheid over de voortgang van een mogelijke proef. Belangrijk punt was het ontbreken van overeenstemming tussen ACTS en het ministerie om de verschillende mogelijkheden voor een proef te onderzoeken. Het ministerie heeft aangegeven dit traject alsnog bij de proeven in Nederland te willen betrekken als de regio rond het baanvak zelf overeenstemming met ACTS kon bereiken. De partners in de regio inclusief ACTS hebben daarop besloten NedTrain Consulting een onderzoek te laten uitvoeren en onderschrijven allemaal de voorstellen uit dit onderzoek.

ACTS Nederland BV is de belangrijkste vrachtvervoerder op dit baanvak. De betrokken partijen hebben besloten het onderzoeksrapport aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat (V&W) aan te bieden. Er zijn bij het ministerie in totaal 5 mogelijke proefbaanvakken aangemeld.

blijdschap

De Stichting Bestrijding Railverkeersoverlast (SBR) in Hoogezand is ingenomen de plannen voor een proef. ”Het is een goede aanzet een en ander nog beter uit te zoeken”, zegt stichtingsvoorzitter ir.G.J.Burger. In de praktijk zal volgens hem moeten blijken of de voorgestelde maatregelen ook het beoogde effect hebben.

Bronnen: Nieuwsbank, Nieuwsblad van het Noorden

home...